De werken aan het sportcomplex Rozebroeken zijn in een nieuwe fase. Nu de grondwerken achter de rug zijn, wordt begonnen met de bouw van het zwembad. Wethouder Christophe Peeters gaf het startsein van deze fase op vrijdag 17 september 2010 met een eerstesteenlegging. Het zwembad Rozebroeken is een van de vijf overdekte zwembaden in Gent die voor het publiek toegankelijk zijn. Drie daarvan zijn recent gerenoveerd en voldoen aan de nieuwe, veel strengere Vlarem IIbis-regelgeving. Voor Rozebroeken was renovatie geen optie. Het zwembad voldeed niet aan de regelgeving en zowel het zwembad als de sporthal vertoonde grote structurele tekorten.
Daarnaast kampt Gent al jaren met een structureel tekort aan zwemwater. Zo heeft Brugge bijvoorbeeld 1 762 m² overdekt zwembad ter beschikking voor ongeveer 117.000 inwoners. Gent beschikt over nagenoeg evenveel zwemwater (2121 m²) voor dubbel zoveel inwoners. Dat alles heeft het stadsbestuur en TMVW doen besluiten om de handen in elkaar te slaan en een oplossing te vinden voor beide problemen: een nieuw sportcomplex bouwen op de Rozebroeksite.
In 2006 begon de zoektocht naar een geschikte privé-partner om in een publiek-private samenwerking (PPS) op de sportsite Rozebroeken in Sint-Amandsberg een vijftigmeterbad (1250 m²) en een multifunctionele sporthal te realiseren. Vijf inschrijvers dienden een kandidatuur in. Daarvan werden twee groepen (S&R en Sportoase) uitgenodigd om een offerte in te dienen. Uiteindelijk kon het voorstel van S&R het stadsbestuur en TMVW het meest bekoren. S&R, bestaande uit Innopa, Artabel, Van Hout, Egta, Cegelec en Lotec, is een solide partner voor publiek – private samenwerking voor het ontwerp, de financiering, de bouw, het onderhoud en de exploitatie van een multifunctioneel sportcentrum. Zij realiseerden onder meer de zwembaden van Neerpelt-Overpelt en Lier.
De architectuur is gedurfd, maar dankzij het gebruik van natuurlijke materialen integreert deze nieuwbouw perfect in de groene parkomgeving. Bijzondere aandacht gaat naar het milieu: gebruik van hout met een FSC-label, rietfilter, behandeling regenwater tot zwemwater, gebruik hernieuwbare energiebronnen, enz. Hierdoor zal het sportcentrum Rozebroeken het meest energiezuinige sportcomplex van België worden.
Naast een Olympisch bad (50 bij 25 meter) met beweegbare bodem, een omnisporthal met vier sportterreinen, een gevechtssporthal, een polyvalente ruimte en een uitgebreide horeca, voorziet S&R een zeer attractief aanbod aan waterrecreatie. Daarbij springen vooral de wildwaterbaan, de glijbaan, de warmwaterlagune en het wellnessgedeelte met sauna en stoombad in het oog. Voor de allerkleinsten is er een kinderbad met speeltuigen en voor de iets grotere kinderen een dynamische waterspeeltuin.
Tijdens de bouw zal de bestaande sportinfrastructuur, met name het zwembad en de sporthal, zo lang mogelijk open kunnen blijven. Het oude zwembad zal afgebroken worden rond Pasen 2011 en de sporthal in het najaar van 2011.
De totale investeringswaarde van het nieuwe sportcomplex wordt geraamd op 40 miljoen euro. De Stad Gent zal een jaarlijkse subsidie van 2,8 miljoen euro betalen aan S&R. Voor het sportbad en de sporthallen zullen de klassieke tarieven, zoals door de Stad Gent vastgelegd, gehandhaafd worden. Het vijftigmeterbad zal vanaf september 2011 ter beschikking zijn voor scholen en clubs. Voor het publiek is het dan nog even wachten tot de zomer van 2012.
(Gent.be)