Start bouw ‘het Hofbad’ Ypenburg

venhoevencs_n45kWethouder Sander Dekker sloeg op vrijdag 19 februari 2010 de eerste paal voor het overdekte 50-meterzwembad in Ypenburg. Even daarvoor had de wethouder de naam van het nieuwe zwembad onthuld: het Hofbad. Deze naam was voortgekomen uit de prijsvraag die de gemeente Den Haag had uitgeschreven. In twee weken tijd waren er maar liefst 1.200 suggesties voor de naam van het nieuwe zwembad ontvangen. Het Hofbad in Ypenburg bestaat uit een overdekt 50-meterbad met tribunes, instructiebad, recreatiebad, horecavoorziening en verenigingsruimten.

De constructie van het zwembad is vormgegeven als een ruggengraat met ribben. Deze organische aanzet vormt de leidraad voor het ontwerp van het interieur. De luchtbehandelingkasten bevinden zich in de ruggengraat en hebben zo door de ribben een directe verbinding met de zwemzalen voor de gelijkmatige verspreiding van verse lucht. De entreehal is een transparante hoge ruimte die goed zichtbaar is vanaf de Ypenburgse Boslaan. De lichte open ruimte biedt veel visuele verbindingen tussen de verschillende programmaonderdelen. Zo zie je in de hal al direct wat zich in het gebouw afspeelt. Een brede trap in de hal leidt naar de tribunes en de horecagelegenheid op de eerste verdieping. De bar/restaurant ruimte biedt uitzicht op alle baden. De ruimte is verbonden met de tribunes van het wedstrijdbad, die plaats bieden aan ongeveer 500 personen. Vanaf de grote tribune is er een weids uitzicht binnen het gebouw. Vanuit de horeca is tevens de vergaderzaal van de verenigingsruimte te bereiken en een half overdekt terras dat zicht geeft over het groene dak.

Het recreatiebad is voorzien van diverse waterelementen voor klein en groot, met onder andere een glijbaan, een kreek met stroomversnelling, een waterval, een bron, bruisbankjes, whirlpool en massagestralen. Het recreatiebad staat in open verbinding met het instructiebad. Ook in het peuter- en kleuterbad zijn diverse speelelementen geïntegreerd. Vanuit de horeca en het naastgelegen terras kunnen ouders hun kinderen gemakkelijk in de gaten houden.

Horeca, personeelsruimten en kleedruimten zijn centraal gelegen in het gebouw en staan in goede verbinding met de omliggende baden. Vanuit de horeca kan gekeken worden naar de zwemmers en de stafruimte op de tweede verdieping biedt o.a. zicht op entreebalie. Zo zorgen alle doorkijkjes voor transparantie, veiligheid en levendigheid van het gebouw. De entreehal dient als spil en brengt alle ruimten met elkaar in verbinding.

Samen met de opdrachtgever is gekozen voor een ambitieus energieconcept, waardoor de energie-efficientie van dit zwembad veel hoger ligt dan gemiddeld en vereist. Onder andere zijn de volgende maatregelen getroffen: zonne-energie voor warm tapwater (energiedak met warmtepomp), hoge isolatiewaarden voor gevel, dak en vloer (Rc=5), innovatieve warmteterugwinning uit ventilatielucht zwemzalen (warmtepomp) en herbenutting van spoelwater door warmtepomp. Deze maatregelen leiden er gezamenlijk toe dat het zwembad extra besparend en duurzaam omgaat met energie.

venhoevencs_n48k

Het Hofbad is een ontwerp van Venhoeven CS uit Amsterdam. Het zal worden gebouwd door aannemer HEVO uit Den Bosch. De totale stichtingskosten van het 9.035 m² grote project bedragen 31 miljoen euro. De Europese aanbesteding viel 4 miljoen euro lager uit dan begroot. Naar verwachting opent het zwembad in 2012.

(Bron: architectuur.org)