15 oktober ZwembadBranche Dag

Openluchtzwembad in voormalige Land van Ooit

De Nederlandse bureaus VenhoevenCS en OKRA Landschapsarchitecten gaan het voormalige Land van Ooit in Tongeren (België) herontwikkelen. Dat heeft NV Plinus, een vennootschap van de stad Tongeren en Toerisme Vlaanderen besloten. Op de locatie waar de Vlaamse versie van het failliete Land van Ooit was gevestigd, verrijst in de toekomst Stadspark Plinius.

Het wordt een toeristische poort voor Tongeren, een stad met sporen uit haar Gallo-Romeins en Middeleeuws verleden. Het stadspark is voorzien als een groene oase, met een karakteristieke sfeer en een aantal attracties. Het park ligt op de overgang tussen het historische stadscentrum en het omliggende landschap van Haspengouw. ‘De basis voor het ontwerp van het park wordt gevormd door de toeristische kwaliteiten van de plek en het omliggende landschap. We nemen het huidige Beto-kasteel als icoon voor het nieuwe stadspark van Tongeren’, melden VenhoevenCS en OKRA.

‘Op het hoogste punt van het Pliniuspark bouwen we een nieuw tweede kasteel waarvoor we het toekomstige openluchtzwembad gebruiken. Het zwembad wordt als verhoogd plateau in het parklandschap op de top van de heuvel gepositioneerd. De Pliniusbron, waarvan het water negen graden is, voedt het zwembad en de vijver in het park.’ ‘Om het oude kasteel met het ‘nieuwe’ kasteel te verbinden leggen we een nieuw parknetwerk aan dat verbonden is met het omliggende landschap van Haspengouw en het historisch centrum van de stad Tongeren.’

Het nieuwe parknetwerk wordt de startplek van veel wandelingen in het landschap van Haspengouw en Tongeren. In de directe omgeving is het aquaduct van de Beukenberg, het Gallo-Romeins museum, de archeologische kelder onder de OLV Basiliek, oude Romeinse stadsmuren en het dorp Mulken te bezichtigen.

(Architectenweb.nl)


advertentie

EasySwim