15 oktober ZwembadBranche Dag

Kijken Zwemmen Leren

Nieuw voor bij de zwemles zijn de Zwemstuurkaarten. Op deze waterbestendige kaarten staan illustraties waarop de eindtermen van het A, B en C diploma op een vrolijke en heldere manier zijn afgebeeld. Kinderen zien zo meteen welke oefening zij in het water moeten uitvoeren. De zwemonderwijzer hoeft veel minder uit te leggen en de kinderen kunnen direct aan de slag. Groot voordeel: de zwemonderwijzer kan meer individuele aandacht geven aan de leerlingen.

Deze zwemstuurkaarten zijn ontwikkeld door Leone Hamaker. Maar het ging niet zonder slag of stoot. ‘We hebben lang gezocht naar een juiste grafische weergave. Een plaatje kan voor mij duidelijk zijn, maar dan hoeft dat nog niet te gelden voor de kinderen die het gaan gebruiken. Op basis van enkele feedbackrondes bij zwembaden zijn wij tot een optimale weergave gekomen’, aldus Hamaker. Een ander hindernis in het productieproces was het vinden van het juiste materiaal. In het verleden hebben zwembaden op kleine schaal geëxperimenteerd met stuurkaarten die na twee zwemlessen drijfnat en onleesbaar waren. Het was daarom voor Leone Hamaker de uitdaging om een product te ontwikkelen dat zwembadproof is.

De zwemstuurkaart staat voor een andere manier van lesgeven. Kinderen leren niet meer door lang te luisteren naar zwemonderwijzers, maar door te zwemmen en te ervaren hoe het is om te zwemmen. Zwemstuurkaarten kunnen hier volgens Hamaker een belangrijke bijdrage aan leveren. ‘Doordat er minder tijd nodig is voor het geven van uitleg, is er meer aandacht voor het zwemonderwijs zelf. Dit levert uiteindelijk meer rendement op. Zwemstuurkaarten maken het daarmee makkelijker om lessen op maat aan te bieden en het leerproces van de leerlingen centraal te zetten.’

Voor meer informatie: www.zwemstuurkaarten.nl


advertentie

XS2 voor Zwembaden