23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Verwarmingsketel oorzaak gasexplosie zwembad

De explosie in het zwembad van Marche-en-Famenne vanmorgen is veroorzaakt door de verwarmingsketel. Dat zegt althans burgemeester André Bouchat, de veronderstelling werd nog niet bevestigd ‘maar is wel zo goed als zeker’. Volgens de brandweer zou de boiler, die zich in een kamer onder het zwembad bevindt, mogelijk oververhit zijn geraakt. De brandweer heeft zijn conclusies echter nog niet officieel overgemaakt. De politie zegt dan weer dat de hypothese van de verwarmingsketel ernstig overwogen wordt, maar dat ook andere oorzaken niet worden uitgesloten.
Momenteel moeten er nog brokstukken worden opgeruimd, om onderdelen van de verwarmingsketel te recupereren voor het verdere onderzoek, zo verduidelijkte Bouchat nog. Het onderzoek wordt geleid door het arbeidsautoriaat, omdat de ontploffing zich voordeed toen er renovatiewerken bezig waren. Ook de sociale inspectie is vandaag ter plaatse gekomen. Overigens zal de veiligheidszone die na de explosie ingesteld werd rond het gebouw, nog zeker het hele weekend behouden blijven.

Gelukkig is slechts één persoon lichtgewond geraakt. Het gaat om een werknemer die door brokstukken van het gebouw aan de rug werd geraakt. Hij is naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek. Maar het drama had veel groter kunnen zijn, want een groep van een zeventigtal kinderen verliet net de sportzaal naast het zwembad, toen de explosie zich voordeed. Geen enkel kind raakte gewond. Een medewerkster van het cultureel centrum, dat zich eveneens vlakbij het zwembad bevindt, raakte wel in shock. Ook zij werd naar het ziekenhuis gevoerd. Van de vijf abeiders die zich in het gebouw bevonden, raakte niemand gewond. De schade is groot. Het zwembad wordt momenteel gerenoveerd en was gesloten op het moment dat de gasexplosie zich voordeed in het douchelokaal. Volgens burgemeester André Bouchat is het zwembad waarschijnlijk rijp voor de sloop. “Het is een ramp, er is voor miljoenen schade”, zegt hij.


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.(Bron: De Morgen)