Betaalbaar verduurzamen met ‘no-regret maatregelen’

Bij veel grote energieverbruikers is verduurzamen nu door de energiecrisis een nog actueler thema. Ook bij zwembaden waar de energierekening momenteel enorm drukt op de kosten speelt dit een grote rol. Alleen is het voor zwembaden wel wat makkelijker gezegd dan gedaan. Een groot aantal zwembaden loopt al snel aan tegen toch wel redelijk ingrijpende maatregelen. Waaronder ook vaak bouwkundige maatregelen van verouderde panden. Daarnaast zijn de kosten hoog, er is al gauw een grote investering nodig om een verduurzaming te realiseren of om volledig van het gas af te kunnen. Deze financiële middelen zijn vaak niet direct beschikbaar en vergt vervolgens een lang adviestraject om de het uiteindelijk beschikbaar te krijgen. 

Menukaart

Het kan ook anders. Een passende aanpak voor nu is het inventariseren van alle benodigde maatregelen, deze te budgetteren en te voorzien van terugverdientijden. Hiermee ontstaat als het ware een menukaart, waarbij de meest voor de hand liggende oplossingen en aanbevelingen direct inzichtelijk zijn. Zo zie je in één oogopslag van welke maatregel(en) je zeker geen spijt gaat krijgen. Oftewel, zo kan een weloverwogen keuze worden gemaakt welke ‘no-regret maatregelen’ je direct uit kunt, of eigenlijk moet, voeren. Met deze snelle direct besparende maatregelen kan niet alleen geld worden bespaard, maar ook gegenereerd om de na besparing weer in te zetten voor het financieren van andere maatregelen. Zo kun je gefaseerd investeren, afhankelijk van wat je bespaart.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Energie besparen: ‘iedereen heeft het in de vingers, letterlijk en figuurlijk’

‘No regret maatregelen’

Met deze ‘no regret maatregelen’ voorkom je dat er een voorbarige en wellicht verkeerde keuze wordt gemaakt. Zoals de naam al zegt, je krijgt er gegarandeerd geen spijt van omdat het simpelweg niet verkeerd kan uitpakken. Je kunt alleen maar winnen. Het kunnen ook maatregelen zijn die misschien in eerste instantie niet zo voor de hand liggend zijn, maar in het totaalpakket wel interessant. Een voorbeeld is het kiezen voor een toevoeging waarmee je eenvoudig energie opwekt zoals het plaatsen van zonnepanelen met een standaard betaalbare carport oplossing die op stelcon beton platen worden geplaatst op het aanwezige parkeerterrein. Indien nodig zouden deze zelfs nog in de toekomst kunnen worden verplaatst of geheroriënteerd. Voordeel van deze oplossing is dat hiervoor geen dakinspectie nodig is, ook niet een extra constructie op het dak als deze het niet aankan. Of dat lopende de levensduur van de zonnepanelen nog een keer de dakbedekking moet worden vervangen vanwege ouderdom, wat behoorlijk in de papieren kan lopen. Een ander mooi voorbeeld is het overschakelen op lage temperatuur verwarming middels een warmtepomp voor in eerste instantie alleen het zwembadwater. Door nog niet meteen de hele binneninstallatie met onder meer de luchtbehandelingskast mee te nemen, voorkom je een rigoureuze en daardoor ook kostbare ingreep.

Gefaseerd maatregelen treffen

Zonder twijfel staan wij voor ingrijpende veranderingen. Hoewel onduidelijk is hoelang de energiecrisis gaat duren, zal deze crisis hoe dan ook gevolgen hebben op de lange termijn voor onze energierekening. Daarnaast neemt de urgentie toe om milieubesparende maatregelen te treffen. Omdat verduurzamen nou eenmaal kostbaar is, bieden ‘no-regret maatregelen’ een uitkomst. Het wordt zo mogelijk gemaakt om slim gefaseerd maatregelen te treffen die passen in het totaalpakket van verduurzamen. Door het opstellen van een menukaart, heb je meteen ook inzichtelijk hoe je dit het beste kunt aanpakken. Zo wordt het ook voor zwembaden beheersbaarder en kan de zwembranche snel en verantwoord stap voor stap investeren in een duurzame toekomst.

Deze column is geschreven door Ronald Spoelstra en verscheen eerder al in ZwembadBranche #87. Wil jij de komende editie van ZwembadBranche ook (thuis) ontvangen? Meld je dan aan voor een gratis abonnement via deze link.


advertentie

XS2 voor Zwembaden