Robin van Galen: De weg naar Goud

Robin van Galen behoeft eigenlijk geen nadere toelichting. Zeker niet in onze branche. Eeuwige roem heeft hij gekregen na het behalen van Olympisch Goud met het dames waterpoloteam. Een moment dat bij velen van ons nog op het netvlies staat. Soms valt alles op zijn plek en schrijf je historie. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Van Galen deelt graag de lange weg van het maken van keuzes, omgaan met tegenslagen, doorzettingsvermogen en ambitie.

Van Galen was zelf een talentvol waterpolospeler en bracht het tot het Nederlands team. Helaas gooide een slepende schouderblessure roet in het eten en viel zijn droom in duigen. De ambitieuze Robin van Galen wilde zichzelf echter wel verder ontwikkelen en zocht zijn uitdagingen op het gebied van coaching. En niet onverdienstelijk zo bleek in 2008. Zijn visie? Het maximale halen uit iedereen, iedereen op de juiste plek zetten en in verbinding met elkaar brengen. Uiteindelijk moet je het toch als team doen, of je nu in de topsport zit of in een bedrijf. Het teamgevoel gaat altijd boven alles. Zelfs boven uitzonderlijk talent. Je kunt een cruciale speler zijn binnen het team, maar je bent en blijft altijd ondergeschikt aan het geheel.

Van Galen heeft zich in zijn carrière als coach veel verdiept in teamprocessen en de verschillende stijlen van leiderschap. Eén van zijn favoriete boeken is ‘Good to great’ van Jim Collins. Hierin beschrijft Colllins aan de hand van een aantal principes hoe bedrijven zich kunnen onderscheiden van ‘good’ naar ‘great’. Maar ook haalt hij zijn inspiratie uit de verhalen van andere collega coaches. In november verscheen zijn boek ‘Dilemma’s van een topcoach’, waarin collega’s vertellen over hun dilemma’s, twijfels en moeilijke momenten. Herkenbare verhalen voor Van Galen. Ook zijn weg naar successen heeft vele hobbels gekend. Hoe hij zich steeds staande hield? Zijn geloof in het ‘kunnen’. Het geloof dat je successen kunt boeken, dat je dromen waar kunt maken. Ookal lijkt het onmogelijk.

ZwembadBranche Congres
Tijdens het ZwembadBranche Congres deelt Van Galen zijn eigen dilemma’s, leermomenten en successen. Met flair, humor en passie presenteert hij over het coachen van een team. Aspecten als het selecteren en vormen van een team, leidinggeven, samenwerken en ambitie komen aan bod. Want of het nu gaat om topsport of een zwembad of zwemschool, uiteindelijk gaat het om de mensen. Zijn ervaringen op topniveau, de gesprekken met zijn collega’s en zijn interesse voor visionairs op dit gebied maakt dan ook dat je het verhaal van Van Galen, net als die dag in augustus 2008, nog lang zult herinneren.