Mark Tigchelaar: Een reis door je brein

Meer controle over je eigen gedrag, met als gevolg minder stress en een beter geheugen. Uiteraard willen we dat wel, maar kan het ook? Mark Tigchelaar is neurowetenschapper en heeft zich hierin gespecialiseerd. De inzichten uit de wetenschap zet hij om in praktisch toepasbare oefeningen. Waarom? Mark Tigchelaar wil de wereld weer laten focussen. Zodat we met minder stress méér gedaan krijgen. Dat is volgens hem ook hard nodig.

Het is overduidelijk, Tigchelaar heeft een missie: mensen zich beter laten concentreren. Hij gebruikt hiervoor zijn boeken, waaronder de bestseller ‘FOCUS aan/uit’, en verschillende podia. Zijn boodschap is helder en vooral belangrijker dan ooit: niet tijd is geld, maar aandacht. In onze kenniseconomie, waar ons brein constant wordt aangevallen door allerlei afleidingen, moeten we ons meer focussen. Willen we dus echte stappen maken, dan moeten we onze aandacht goed managen. Snellezen, onthouden, efficiënt werken: het draait allemaal om aandacht. En dus is het de kunst om ons te concentreren. Om ons niet te laten afleiden door van alles en nog wat. Deze erfenis van vroeger was destijds onze redding, immers altijd alert voor gevaar, maar vormt nu een bedreiging.

Het continu wisselen van taken, ook wel bekend als switchtasking, is één van de grootste valkuilen van tegenwoordig. Dit maakt ons namelijk dom. Elke keer als je van aandacht switcht, blijft een deel van je brein nog bezig met het voorgaande. Aandachstresidu noemt men dat. Na elke wisseling daalt je IQ tijdelijk en kost het meer moeite om je weer op de huidige taak te richten. Zeker in deze tijd waarin de hoeveelheid prikkels die wij dagelijks verwerken is vervijfvoudigd sinds de jaren 80, wordt dit probleem enorm onderschat. Ter illustratie: zelfs een korte blik op onze e-mail of telefoon vermindert onze intelligentie tijdelijk met zo’n tien punten en vervolgens heeft ons brein weer minimaal een minuut nodig om de focus bij de oorspronkelijke taak te krijgen. Tel uit je verlies.

ZwembadBranche Congres
Hoe moet het dan wel? Tijdens het ZwembadBranche Congres neemt Tigchelaar je mee op een reis door het brein. Om je zo te inspireren en bewust te maken van hoe je de hersenen het efficiëntst in kan zetten. Met humor en herkenbare voorbeelden vertelt hij over concentratie, prestatie, FLOW, vitaliteit en oorzaken van stress op neurologisch niveau. Onderbouwd vanuit de wetenschap, maar altijd met een praktische insteek. Hij laat je inzien dat het anders moet én kan. En de praktische handvatten maken het mogelijk om het gelijk in te zetten in de dagelijkse praktijk. Na een lezing van Tigchelaar heb je gegarandeerd altijd je focus aan!