André Kuipers – Astronaut & ambassadeur van de aarde

Wie herinnert zich niet 21 december 2011? De dag dat André Kuipers de aarde verliet voor een verblijf in de ruimte. Tijdens zijn ruimtereis dook hij regelmatig zwevend op in de media om ons mee te laten genieten van zijn belevenissen daarboven. Nu deelt hij zijn indrukwekkende ervaringen tijdens lezingen. Zijn motto? ‘Boldly go where no one has gone before.’ En als iemand weet wat dat betekent, dan is dat wel Andre Kuipers.

Kuipers wist het als klein kind al zeker: ‘ooit zal ik zelf de aarde vanuit de ruimte bekijken’. Toen leek het een verre droom, maar het werd realiteit. Als geen ander weet Kuipers dat dromen nooit onbereikbaar zijn. ‘Boldly go where no one has gone before’, want dáár liggen de kansen.

Tijdens het ZwembadBranche Congres laat Kuipers zien waar de kansen liggen. Hij neemt je mee op zijn reis en geeft een kijkje in hoe hij de aarde zag. Vanaf een punt waar nog maar weinigen de aarde hebben gezien. Waar grenzen tussen landen niet zichtbaar zijn, maar waar wel de mondiale uitdagingen zich aftekenen waar we met zijn allen voor staan: klimaatverandering, ontbossing, erosie, de gevolgen van verstedelijking. Vanuit de ruimte is goed te zien dat wij wonen op een kleine bol in een groot, donker heelal met beperkte voorraden. Nieuwe technologieën zijn noodzakelijk voor onze toekomst. Maar ook hier gaat Kuipers niet uit van het onmogelijke. Samen kunnen wij veel bereiken of het nu gaat om duurzaamheid of om andere uitdagingen. En vaak begint het klein, maar science fiction van vandaag is de realiteit van morgen.

André Kuipers (1958) is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. Zijn tweede missie is de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis. De ESA-astronaut woonde en werkte tijdens deze missie PromISSe een half jaar in het internationale ruimtestation ISS. Nu zet hij zich in voor een duurzame aarde zodat de wereld leefbaar blijft voor onszelf en al het andere leven om ons heen.