Zwem(sport)les

Mijn 5-jarige zoon zit tegenwoordig op zwemles en is hard op weg naar zijn A-diploma. Mijn vrouw geeft mij steeds een uitgebreid verslag van de zwemles. ‘Rijtjes, arbeidsintensiteit, differentiatie, lesopbouw’. Na jaren getrouwd te zijn met een zwemonderwijzer, kent zij de termen ook. En natuurlijk hoort zij ook het een en ander. ‘Het duurt allemaal zo lang, ‘hij krijgt zo weinig aanwijzingen’, ‘ze moesten 1 voor 1 door het gat, de rest stond vervelend te doen’: hoe vaak heb ik dit al gehoord in mijn eigen loopbaan? Maar uiteindelijk is waarheid een kwestie van perspectief. Laten we dus alles eens bekijken vanuit een ander perspectief.

Tijdsduur

Ouders vinden het leren zwemmen vaak te lang duren. Maar, het is maar net hoe je het brengt. De opmerking ‘hij zit al een jaar op zwemles’ krijgt met de term klokuren al een hele andere lading. Is het dus eigenlijk wel slim om als zwembad het aantal maanden te noemen? Kan je niet beter tegenover ouders het tijdspad in klokuren aangeven?


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het verduurzamen van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Rijtjes bij het gat

Dat je tegenwoordig nog rijtjes voor het gat ziet tijdens de zwemles kan ik niet verklaren. Het is hetzelfde als een leerkracht die 20 leerlingen heeft en bij een les lezen één boek overhandigt aan de eerste leerling, waarbij de volgende 19 pas aan de beurt komen als de eerste leerling klaar is. Zorg voor uitdaging, geef iets op het niveau van het kind en verhoog je arbeidsintensiteit waardoor een kind niet eens de kans krijgt om vervelend te doen.

Lees ook: Laten we ‘Omzwemmen’…

Echte sport…

Als zwemonderwijzer heb ik natuurlijk verteld dat mijn zoon zijn zwem-ABC compleet moet halen. Waarna mijn partner liet weten dat hij na het behalen van zijn C-diploma een sport mag kiezen. Pardon, hoor ik dat goed? Een sport kiezen? Wat doet hij nu dan? Alsof zwemmen geen sport is. Het is wel duidelijk wat zwemouders van zwemles vinden: het is een hokje op je checklist wat zo snel mogelijk afgevinkt moet worden. Ik vraag mij alleen wel vaak af of de kinderen zelf er ook zo naar kijken…

Klachten

Een klacht is natuurlijk een kans. Maar soms moet je wel al je ‘omdenk’-skills in de strijd gooien. Ouders hebben namelijk eigenlijk geen tijd voor zwemles. Het duurt te lang, het is er warm en het is niet voor de lol. Beste ouders, het spijt ons oprecht. Het spijt ons dat u vindt dat u moet, terwijl niemand u verplicht om uw kind zwemles te laten volgen. Het spijt ons dat wij uw kind ruimte geven om op hun eigen tempo het leerproces te doorlopen en wij daarmee minder rekening houden met uw portemonnee. Het spijt ons dat wij het zo warm hebben gemaakt in het zwembad zodat uw kind het niet koud krijgt.

Sport met een doel

Misschien eens goed als de ouders het ook eens bekijken vanuit een ander perspectief? Wij ‘geven’ namelijk wel degelijk een sport, maar wel één waarbij je leert jezelf te redden in gevaarlijke situaties. Een kind sluit deze periodes ook nog eens af met een eigen diploma en hoeft geen ‘volledig seizoen’ lid te zijn. Laat dat die coach op het voetbalveld of de juf in de turnzaal dat maar eens nadoen. Chapeau voor de zwemonderwijzers!

Deze blog is geschreven door Ferdi de Jong, Aquality Training en Advies


advertentie

Aquatickets