Wereld Kanker Dag: bewegen kan kwaliteit van leven verbeteren

Het is vandaag Wereld Kanker Dag. Helaas zijn er veel mensen die vandaag stilstaan bij hun dierbaren of er zelf mee te maken hebben (gehad). Kanker heeft een enorme impact op iemands leven en die van hun naasten. De wereld staat op zijn kop. Veel mensen ervaren het ook als lastig om het leven na een behandeling weer op te pakken. Iedereen denkt dat je er weer bent. Maar ook na de behandeling of een diagnose kankervrij, wordt het leven nooit meer hetzelfde. Een veelvoorkomende klacht is vermoeidheid. Bewegen kan dan juist heel goed zijn. Maar voor velen is dat makkelijker gezegd, dan gedaan. Ook al weet je dat het heel goed is, de stap kan nog te groot zijn. Hoe pak je het dan aan?

Herstel

Mensen die bewegen voelen zich vaak een stuk prettiger en ook minder vermoeid. En dat is juist heel fijn voor mensen die een behandeling tegen kanker hebben moeten ondergaan. Kanker en de behandeling ervan hebben een grote impact op de lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Veel mensen hebben last van vermoeidheid. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat sportief bewegen na de behandeling een belangrijke bijdrage kan leveren aan het opbouwen van de conditie en aan het herstel. Het verbetert de hartfunctie, de hartslag in rust wordt lager waardoor het hart minder wordt belast. Daarnaast kan het (samen) sporten een positief effect geven, net als het bewegen met lotgenoten.


Ben jij op zoek naar een leverancier van bodemzuigers? 👉 Klik hier.



Doseren

Voor mensen met of behandeld met kanker is het belangrijk om de spierkracht en conditie te bevorderen. Bijvoorbeeld door te gaan zwemmen of wandelen, fietsen. Minder geschikt zijn krachtsporten. In de ideale opbouw wordt dus eerst de spierkracht verbeterd. En natuurlijk is ook het belangrijk dat de opbouw zorgvuldig en geleidelijk is en dat alles goed wordt gedoseerd. In de opbouwfase van de training moet er nog wat reserve zijn, je moet bijvoorbeeld nog in staat zijn om een gesprek te kunnen voeren. Het is ook niet goed als je dagen na het sporten nog klachten van moeheid of spierpijn ervaart. In dat geval heb je teveel gedaan en moet je het de volgende keer echt rustiger aan doen.

Begeleiding

Bewegen tijdens of na de behandeling van kanker vraagt om begeleiding. Goed om de behandelaar (artsen, fysiotherapeut) of een oncologie verpleegkundigen vooraf advies te vragen. Neem ook contact met hen op als je meer dan ‘normale’ klachten krijgt van het bewegen. Als je beperkingen ervaart of je wilt gericht advies is een fysiotherapeut oncologie aan te raden of een sportmedisch onderzoek van een sportarts op een sportmedische instelling. Daarnaast is het belangrijk om de sportinstelling op de hoogte te brengen zodat de begeleiding, indien nodig, hierop kan worden aangepast. Bewegen kan kwaliteit van leven verbeteren, maar het blijft natuurlijk vooral belangrijk om altijd goed te luisteren naar je lichaam.

Kijk voor meer informatie op Sportzorg, download de brochure of kijk opStichting Kanker en sport: ‘Tegenkracht’.


advertentie

Dewi Online