Verlatingsangst met zwemles? Zo wordt het een stuk leuker!

Je herkent het vast wel: huilende kinderen op de zwemles die verdrietig zijn omdat zij hun vader of moeder moeten achterlaten. Soms is het zo weer over en soms is het een drama. Voor geen van de partijen is dit leuk. Kinderen zijn verdrietig, ouders staan in dubio en de zweminstructeur probeert alles uit de kast te halen om het tij te keren. Heel jammer want de zwemles moet natuurlijk een feestje zijn. Verlatingsangst is een bekend fenomeen en veel kinderen hebben er last van, heel normaal dus. Maar gelukkig kun je hier wel iets aan doen. Psychotherapeuten Mary FitzGerald en Rebecca Landau-Millin hebben een paar goede tips, ook interessant voor zwemouders.

 • Betrek de zweminstructeur
  Maak het kind vertrouwd met de ‘afscheidprocedure’ van het zwembad. Betrek hierbij de zweminstructeurs en bespreek de procedure. Tot hoever mag je mee als ouders, waar mag je kijken. En wat doe als het kind huilt of -nog erger- echt helemaal overstuur raakt. Het is heel goed om dit duidelijk af te stemmen met de zweminstructeur en dit te vertellen aan je kind, dan is het ook helder voor je kind wat het kan verwachten.
 • Maak het bespreekbaar
  Praat erover met je kind. Van tevoren met je kind over school praten zal hen helpen zich op hun gemak te voelen. Je kunt ook het afscheid naspelen met bijvoorbeeld Lego- of Playmobilpoppetjes. Hierdoor weten ze een beetje wat ze kunnen verwachten en het maakt de drempel voor kinderen om over hun angsten te praten ook lager. Of lees samen verhalen hierover, dit kan helpen om het beter te visualiseren en kinderen zo vertrouwd te maken met de situatie.
 • Zoek een maatje
  Misschien ken je nog een kindje op zwemles dat het moeilijk vindt om los te laten? Spreek van tevoren met dit kindje af, zodat je weet dat je kind in iedergeval een bekende op de zwemles heeft die hem of haar kan aanvoelen. Onder het mom van ‘gedeelde smart is halve smart’ kan dit allebei de kinderen troost bieden.
 • Lees ook: Té betrokken ouders? Juf Ank weet raad…

 • Speel spelletjes
  Oefen met verlatingsangst door spelletjes te doen als ‘kiekeboe’ (voor jongere kinderen) en verstoppertje (ook voor oudere kinderen). Deze spelletjes helpen kinderen om het vermogen te ontwikkelen om gescheiden te worden van hun ouders, maar het leert ze ook dat het slechts tijdelijk is. Ook helpt het kinderen te begrijpen dat zelfs als mensen niet fysiek aanwezig zijn, ze niet zijn verdwenen uit hun leven maar nog steeds bestaan.
 • Houd het ook luchtig
  Bovenal: maak het bespreekbaar, maar zorg dat het kind hierbij leidend is. Moedig ze dus aan om te praten als ze dit willen en laat het rusten als ze er even niet over willen praten. Praat er ook zoveel mogelijk luchtig over: wat heb je precies gedaan, wat deed de juf of meester, welke kindjes waren er nog meer. Het is een soort afleidingsmanoeuvre en benadrukt dat het niet alleen maar vervelend is, maar dat er ook leuke dingen gebeuren tijdens de zwemles. Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat je hiermee niet het verdriet van je kind te ontkent.Hellebrekers