Verander je wachtwoorddag: Keep it safe!

Ik denk dat we allemaal wel eens gek worden van ons wachtwoord. Facebook ligt eruit en je moet opnieuw inloggen, wat was het wachtwoord ook alweer? Telefoon geüpdatet, wat is de code? Of nog erger, even je favoriete Netflixserie bekijken. Ahhh het wachtwoord… Echt een ‘dingetje’ van onze digitale tijd? Nee, het wachtwoord is letterlijk zo oud als de weg naar Rome. Elke dag bij zonsopgang koos een divisie van het Romeinse leger een nieuw wachtwoord, dat per kleitablet werd verspreid en dat moest worden gebruikt om zich te identificeren bij de wacht (vandaar de term ‘wachtwoord’). Maar wie verandert tegenwoordig elke dag zijn wachtwoord? Niet te doen. Maar nadat het gisteren ‘Verander Je Wachtwoorden Dag’ was, geven wij vandaag graag wat tips.

Vuistregels

Een goed wachtwoord bedenken is moeilijk, maar er zijn een paar vuistregels.

 1. Gebruik een wachtwoord van minimaal acht tekens.
 2. Stel nooit één enkel woord in als wachtwoord.
 3. Gebruik minimaal één woord en een cijfercombinatie die alleen jij kent.
 4. Gebruik geen geboortedata, adressen of iets anders dat eenvoudig is te raden.

Lees ook: Wees alert op hackers. Toch gehackt? Let hier dan op!

Beveiligingstips

 • Installeer beveiligingssoftware
  Beveiligingssoftware helpt te voorkomen dat je geïnfecteerd wordt met een virus of wordt aangevallen vanaf het internet. Op telefoons en tablets heeft beveiligingssoftware helaas weinig zin, door de manier waarop die apparaten in elkaar zitten, maar op jouw computer kan het een wereld van verschil maken.
 • Houd uw systeem up-to-date
  Internetcriminelen gebruiken beveiligingsproblemen in software om virussen te installeren. Het installeren van software-updates verhelpt die problemen en kan veel schade voorkomen.
 • Gebruik sterke wachtwoorden
  Het gebruiken van een moeilijk te raden wachtwoord is belangrijk, vooral bij cruciale systemen zoals DigiD of uw wifi-netwerk. Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord, wijzig wachtwoorden geregeld en sla ze niet op in de internetbrowser. Gebruik waar mogelijk tweetrapsauthenticatie.
 • Gebruik geen openbare wifi-netwerken
  Gratis wifi in de trein, op stations en in het winkelcentrum is aantrekkelijk, maar de communicatie is dan eenvoudig af te luisteren. Als je niet weet hoe je je hiertegen moet wapenen, gebruik dan als het kan je eigenn mobiele dataverbinding. Wil je er toch per se op, gebruik dan een app om je communicatie te versleutelen.
 • Installeer niet zomaar software
  Installeer alleen software uit bronnen die je vertrouwt. Op telefoons en tablets kun je daarom beter geen software via onofficiële bronnen installeren, bijvoorbeeld om betaalde applicaties gratis te downloaden. Er kan dan een virus in de software verstopt zitten.

Wachtwoorden onthouden…

Sterke wachtwoorden zijn belangrijk, maar ook moeilijk om te onthouden. De meeste mensen hebben daarom vaak een onveiliger wachtwoord ingesteld dan ze eigenlijk zouden willen. Gelukkig zijn er wachtwoordhulpen om jouw wachtwoorden te onthouden. De wachtwoorden worden in die programma’s opgeslagen en je kunt ze zelfs wachtwoorden laten genereren. Dan hoef je nog maar één wachtwoord te onthouden: dat om bij uw wachtwoorden te komen. Als je de mobiele app van een van deze tools wilt installeren, doe dit dan rechtstreeks vanuit de applicatiewinkel op je eigen apparaat. Kijk hier voor meer informatie over de wachtwoordhulpen.

Wil je meer weten? Kijk op Wachtwoord Bewust, een initiatief van Tweakers en het Openbaar Ministerie met partners Radar, DirectResearch en Veiliginternetten.nl.

Pomaz