Verander-Je-Wachtwoord-Dag: Keep it safe!

Ik denk dat we allemaal wel eens gek worden van ons wachtwoord. Je computer opnieuw opstarten, wat was het wachtwoord ook alweer? Online shoppen, hoe log ik ook alweer in? Telefoon geüpdatet, wat is de code? Of eigenlijk nog erger, even je favoriete Netflixserie bekijken: ahhh het wachtwoord… Vandaag is het ‘Verander-Je-Wachtwoord-Dag’ en is het goed om eens stil te staan bij het bedenken van een goed wachtwoord. En helaas dat is niet een heel simpel wachtwoord. Leuker kunnen we het niet maken, misschien met deze tips wel makkelijker.


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



De weg naar Rome

Het begrip wachtwoord en alle perikelen die daarbij komen kijken lijken misschien echt een ‘dingetje’ van onze digitale tijd. Maar niets is minder waar, het wachtwoord is letterlijk zo oud als de weg naar Rome. Elke dag bij zonsopgang koos een divisie van het Romeinse leger een nieuw wachtwoord, wat vervolgens per kleitablet werd verspreid, dat moest worden gebruikt om je te identificeren bij de wacht (vandaar de term ‘wachtwoord’). Maar wie verandert tegenwoordig elke dag zijn wachtwoord? Niet te doen. Een goed wachtwoord is daarom des te belangrijker.

Hoe voorkom je dat je wachtwoord wordt gekraakt?

Een goed wachtwoord bedenken is moeilijk, maar er zijn een paar tips.

Lengte is belangrijk. Maak wachtwoorden die minimaal 12 karakters lang zijn. Langere wachtwoorden zijn over het algemeen moeilijker te kraken.

Gebruik een mix van karakters. Combineer hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Dit verhoogt de complexiteit van het wachtwoord.

Vermijd voor de hand liggende informatie. Gebruik geen persoonlijke informatie zoals namen, geboortedata of gebruikersnamen in je wachtwoord. Deze zijn eenvoudig te raden.

Unieke wachtwoorden voor elk account. Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts. Als één wachtwoord wordt gecompromitteerd, blijven de andere accounts veilig. Zo voorkom je dat een hacker met één account waar toegang toe is gekregen, toegang krijgt tot al die accounts.

Voorkom woorden uit het woordenboek. Gebruik geen alledaagse woorden of woordcombinaties. Hackers gebruiken vaak woordenboekaanvallen waarbij ze systematisch woorden uitproberen.

Gebruik wachtwoordzinnen. Maak een zin en gebruik de eerste letters van elk woord, aangevuld met cijfers en symbolen.

Vermijd hergebruik van wachtwoorden. Hergebruik nooit wachtwoorden tussen verschillende accounts. Als één account wordt gehackt, kunnen andere accounts met hetzelfde wachtwoord ook kwetsbaar zijn.

Lees ook: Werken met millennials: praktische tips voor werkgevers en werknemers

Regelmatig wachtwoorden wijzigen. Verander je wachtwoorden regelmatig, idealiter elke drie tot zes maanden. Dit minimaliseert het risico als een wachtwoord ooit wordt blootgesteld.

Gebruik een wachtwoordmanager. Overweeg het gebruik van een wachtwoordmanager om sterke, unieke wachtwoorden te genereren en op te slaan. Dit helpt je bij het beheren van complexe wachtwoordvereisten.

Tweestapsverificatie inschakelen. Waar mogelijk, schakel tweestapsverificatie (2FA) in voor extra beveiliging waarmee je een extra laag bescherming toevoegt.

Gebruik wachtwoordhulpen. Sterke wachtwoorden zijn belangrijk, maar ook moeilijk om te onthouden. Met een wachtwoordhulp worden de wachtwoorden opgeslagen en je kunt ze zelfs wachtwoorden laten genereren. Dan hoef je nog maar één wachtwoord te onthouden: dat om bij de wachtwoorden te komen.


advertentie

Aquatickets