Op zoek naar die ene leverancier?

Met klapzwemschoen sneller beter leren zwemmen

In zwembad Jottem in Huissen leren kinderen zwemmen met een zogenaamde ‘klapzwemschoen’.  Deze zwemschoen, de Bèpo, is speciaal ontwikkeld om de school- en rugslag sneller onder de knie te krijgen. ‘Kinderen gaan zo sneller beter zwemmen’, zegt Benno Ponds, eigenaar van Jottem en uitvinder van de Bepo. De beenslag bij de school- en enkelvoudige rugslag is een lastige. ‘Jonge kinderen krijgen die maar moeilijk onder de knie’, zegt Benno Ponds. ‘Het vergt veel van hun coördinatie en die is op jonge leeftijd nog niet helemaal uitontwikkeld. De Bepo geeft bij het sluiten van de benen een zekere tegendruk waardoor kinderen beter voelen welke beweging ze moeten maken’.

Honderden kinderen hebben de laatste drie jaar met de nieuwe zwemschoen zwemles gehad. Tijdens de les wordt afwisselend met en zonder schoen gezwommen. ‘Zo leren de kinderen geleidelijk de juiste zwembeweging’, zegt Ponds. ‘Uit diverse testen bleek al de corrigerende werking van de Bepo. Nu het experimentele stadium voorbij is, zien we in de praktijk dat de wreefslag en schaarslag eigenlijk niet meer voorkomen. De grotere afzet zorgt voor een versterkte voorwaartse beweging waardoor kinderen gemakkelijker uitdrijven. Het kind krijgt hierdoor veel meer zelfvertrouwen in het leszwemmen’.

Jottem is het eerste en tot nu enige zwembad die de speciale zwemschoen gebruikt. En met succes. Het landelijk gemiddelde bij vijf-jarigen om de school- en rugslag te leren is 48 lesuren. ‘Wij doen dat nu in 32 uur’, vervolgt Ponds. ‘Het leszwemmen wordt zo goedkoper en ouders hoeven ook minder vaak naar het zwembad om hun kinderen weg te brengen en op te halen. Dat is nog eens een revolutie in het zwemonderwijs!’

De Bepo is er in vier aantrekkelijke kleuren en is gemaakt van elastisch materiaal. De goede pasvorm zorgt voor een goede aansluiting op de voet en voorkomt irritatie en blaarvorming. ‘Het leszwemmen is voor kinderen niet alleen makkelijker geworden, maar ook leuker’. Ponds ziet ook nog mogelijkheden voor volwassenen in de topsport. ‘Met de klapzwemschoen kun je gedoseerd krachttraining doen tijdens het maken van de juiste beenbeweging’.

www.zwemschoen.nl
Sera Dataduiker

3 gedachten over “Met klapzwemschoen sneller beter leren zwemmen

 1. ziet er ongelooflijk uit ben benieuwd , hoe het zal zijn om dat te zien in de praktijk.
  ben zeer geintereseerd.

 2. Ik heb meteen een paar kindjes in gedachten die ik graag deze schoentjes aan zou willen trekken.
  Het zal dan zoveel schelen! (hoop ik)

 3. Heb toch maar besloten om het uit te proberen en heb 3 stuks besteld.
  deze week de kinderen er kennis mee laten maken, en het is ongelofelijk hoe goed het werkt.
  Het gaat ineens een stuk makkelijker en saaie lesstof wordt een stuk leuker. De kinderen hadden er erg veel plezier in.
  Ik was sceptisch maar nu ben ik helemaal om.

Reacties zijn gesloten.