Fijne feestdagen!

Het einde van het jaar nadert en een nieuwe breekt straks aan. Wat gaat het nieuwe jaar ons brengen? In ons gezin draait het om keuzes maken. De oudste rondt zijn bachelor af en kan door voor een master, de middelste zit in het voorexamenjaar en oriënteert zich op zijn vervolgopleiding en de jongste moet zijn profielkeuze maken. Maar hoe neem je nu een beslissing over zulke lastige kwesties die over jouw toekomst gaan? Toen ik moest kiezen, had ik geen idee. Ik had een aantal opties die het allemaal hadden kunnen worden. Had ik dan uiteindelijk nu hetzelfde gedaan? Waarschijnlijk wel. Had ik het leuker gevonden? Ik zal het nooit weten. Heb ik spijt? Zeker niet.

Tijd verliezen, je kunt juist veel winnen

Een keuze maken is natuurlijk niet makkelijk. Bij zeven opties schijnt het gevoel goed te kunnen kiezen al onder druk te komen te staan. Bij mij al bij twee opties hebben, maar dat terzijde. Tel daarbij op dat het puberbrein het nogal ingewikkeld vindt om keuzes te maken en je kunt je voorstellen dat het best lastig is. Daarbij lijkt het nu wel zwaarder te wegen. Als je een verkeerde keuze maakt, verlies je tijd. In ‘Andere tijden Sport’ waarin het doelpunt van Dennis Bergkamp tegen Argentinië in 1998 werd geanalyseerd bleek dat de Non-Flying Dutchman voordat hij ging voetballen op atletiek zat. En dat heeft hem geholpen zijn voetbaltalenten te verbeteren, het was de basis voor het bewuste doelpunt. Uit onderzoek blijkt ook dat sporters die de absolute top behaalden zich gemiddeld genomen op een latere leeftijd specialiseerden. Door pas later een keuze te maken ontwikkelen kinderen zich spelenderwijs breed op zowel het fysieke als het mentale vlak. En dit geldt natuurlijk niet alleen voor topsport. Dus tijd verliezen? Je kunt juist veel winnen.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij de bouw of renovatie van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Minder denken

Hoe kun je überhaupt weten hoe de toekomst eruitziet? Na corona dachten wij eindelijk even op adem te kunnen komen, maar we zitten nu in de volgende crisis. Daarbij leven wij in een snel veranderende samenleving waar je moeilijk vooruit kan kijken. We kunnen dus eindeloos dubben, wikken en wegen maar uiteindelijk kan alles anders zijn. Observeer je gedachten en laat ze vervolgens voor wat ze zijn, zo las ik laatst in het boek ‘Leef meer, denk minder’. Onder het motto ‘stop met piekeren, start met leven’ pleit de auteur ervoor dat we meer controle krijgen over onze gedachten en minder denken. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd, dan gedaan. Zeker in tijden wanneer het tegenzit. Maar je kunt nou eenmaal niet alles voorzien. Daarom kun je beter op je gevoel afgaan om de juiste beslissing te nemen voor dat moment. Voor nu zal de keuze waar je voor staat waarschijnlijk net als bij mij gaan over wat je gaat maken voor het kerstdiner. Maar voor welke keuze je in 2023 ook staat: volg je hart, dat klopt altijd.

Ook wij doen het wat rustiger aan en vieren deze dagen met onze dierbaren. Maar in het nieuwe jaar gaan wij er weer fris tegenaan. Voor nu wens ik jullie daarom hele fijne feestdagen en een gelukkig & gezond 2023!


advertentie

Alle leveranciers voor de zwembranche vind je hier