Zwemmen en drinken: wanneer, wat en hoeveel?

Het drinken van voldoende vocht is heel essentieel. Je hebt namelijk vocht nodig voor het afvoeren van afvalstoffen en het handhaven van je lichaamstemperatuur. Drink je te weinig, dan gaat dat ten koste van je prestatie. Maar hoeveel moet je dan drinken als je sport? Fit.nl geeft tips.

Genoeg drinken

Het is niet zo duidelijk als bij andere sporten, maar ook tijdens het zwemmen verlies je vocht door te zweten. Het is belangrijk om dit vochtverlies aan te vullen door voldoende te drinken tijdens een training. Een goede manier om te bepalen of je voldoende hebt gedronken is door jezelf voor en na de sportsessie te wegen. Een gewichtsverlies van meer dan 2 procent duidt er op dat je te weinig hebt gedronken. Ook kun je het zien aan de kleur van je urine. Die moet lichtgeel of doorzichtig zijn.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwembadafdekkingen? 👉 Klik hier.Voor het sporten drinken

Voor het sporten is het goed om de laatste 2 tot 4 uur ongeveer 400 tot 600 ml te drinken. Ook hierbij is het belangrijk om naar de kleur van je urine te kijken. Is de kleur te donkergeel, dan heb je te weinig gedronken. Je kunt water, thee en koffie drinken. Let er wel op dat je niet te veel koffie drinkt, dit vanwege de cafeïne dat kan zorgen voor hypernervositeit. Drink ook niet te veel, anders moet je onhandig vaak plassen of kun je misselijk worden.

Lees ook: Zwemmers leven gezonder dan niet-zwemmers

Tijdens het sporten

  • Korter dan 1.5 uur
    Duurt de inspanning korter dan 1.5 uur, dan is water een prima keuze om je vocht aan te vullen. Hoeveel water je moet drinken is onder andere afhankelijk van de type inspanning en hoe warm het is in de omgeving waarin jij je bevindt. Een richtlijn is om ongeveer 150 tot 300 ml per kwartier te drinken. Let op! Bij een intensieve training kan het vochtverlies wel oplopen tot 2-3 liter per uur.
  • Langer dan 1.5 uur
    Duurt een inspanning langer dan 1,5 uur en is het warm in de omgeving waarin jij je bevindt, dan doe je er verstandig aan om elektrolyten toe te voegen aan je drankje. Je wilt namelijk niet alleen je vochtbalans herstellen, maar ook je natriumbalans. Een tekort aan natrium leidt tot prestatieverlies.

Na het sporten drinken

Na het sporten moet je natuurlijk je vochttekort en natriumtekort verder aanvullen. Als je een lange duurtraining achter de rug hebt is het aan te raden om eerst te beginnen met een glas (chocolade)melk of een isotone sportdrank. Melk bevat namelijk ook natrium. Ten tweede is het belangrijk dat je 1.5 keer zo veel drinkt als het vocht dat je hebt verloren. Vul dit vochttekort bijvoorbeeld aan met water en thee.


advertentie

Cursus: Omgevingswet en zwembaden: Borging van hygiëne en veiligheid – 30 maart