23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Het chloorvrije zwembad: ‘Alles wat ik tijdens mijn promotieonderzoek had geleerd, werd nu realiteit’

Jarenlang werkte Maarten Keuten met Hellebrekers en de TU Delft aan de ontwikkeling van veilig zwemwater zonder chloor. Vorige week ging de langgekoesterde wens van Maarten Keuten dan eindelijk in vervulling: ‘zijn’ binnenbad met chloorvrij zwemwater werd voor het publiek geopend. Het ClearPool Concept was meteen ook een wereldprimeur voor het zwembad in het nieuwe sportief recreatiecentrum De Wiltsangh in Nunspeet. Het eerste chloorvrije bad zonder chemische desinfectie dat gebruik maakt van een dubbele barrière om bacteriën en virussen tegen te gaan, waarmee veilig en gezond zwemmen zonder toevoeging van chloor nu voor een bredere doelgroep aantrekkelijk is gemaakt.

Romeinse Rijk

Het idee voor een alternatieve methode voor zwemwaterdesinfectie ontstond bij Maarten in 2005 tijdens een vooronderzoek aan de TU Delft. De ambitie was van het begin af aan helder, een zwembad waarbij bezoekers geen rode ogen, luchtwegklachten en jeuk meer zouden kunnen krijgen. Voor de basis heeft Maarten gekeken naar het chloorvrije drinkwater. “Nederland staat wereldwijd bekend om zijn drinkwater, delen van de kennis hierover heb ik dan ook gebruikt om het chloorvrije zwembad te ontwikkelen.” Eigenlijk ging Maarten met zijn idee voor een chloorvrij zwembad weer terug naar de tijd van het Romeinse Rijk waar de waterbehandeling bestond uit het afvoeren van gebruikt water en het aanvoeren van vers water via aquaducten. Aan het eind van de 19de eeuw werd vervolgens filtratie in zwembaden toegepast voor desinfectie en pas aan het begin van de 20ste eeuw introduceerde men chloor. Tot op de dag van vandaag gelden nog strikte regels voor de kwaliteit van water in zwembaden, zoals voor vrij chloor- en pH-waarden. Maar er zijn ook nadelen, zo benadrukt Maarten. “Een bijproduct dat ontstaat als vrij chloor reageert met zwemmersvuil zoals huidschilfers, haren, speeksel of urine is trichlooramine en dat kan oog-, huid- en luchtwegirritaties bij zwemmers veroorzaken. De uitdaging was dus groot: een waterbehandelingssysteem ontwikkelen dat zou voldoen aan de wettelijke normen voor zwemwaterkwaliteit én dat tegelijkertijd vrij van chemicaliën zou zijn.”


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: Een decennium zwembadpoli, wat hebben we geleerd?

Ontheffingsaanvraag

Vanzelf ging de realisatie van het chloorvrije zwembad niet helemaal, het is bij wet verplicht om chloor toe te voegen aan openbaar zwembadwater en dus moest een ontheffing worden aangevraagd. Het RIVM werd daarom door de provincie ingeschakeld om samen met betrokkenen een ontheffingsaanvraag op te stellen. Deze samenwerking leidde tot vreugde van Keuten tot een aangepaste serie parameters voor het borgen van de gezondheid en veiligheid van de gebruikers van het chloorvrije binnenbad. “Dat was natuurlijk fantastisch nieuws. Daarnaast gaf de samenwerking met provincie en RIVM vertrouwen in een goede basis om van ClearPool een gezonder en duurzamer zwembadconcept te maken.” De realisatie van het zwembad was natuurlijk de kers op de taart, na de intensieve en ook spannende jaren van onderzoek. “Alles wat ik tijdens mijn promotieonderzoek had geleerd, werd nu realiteit. Daarnaast waren de proefzwemmers ook nog eens positief. Geen rode ogen, geen droge huid, geen strohaar en zacht water luidden enkele van de enthousiaste reacties van de proefzwemmers.” Is daarmee de missie van Maarten volbracht? “Ja en nee. Natuurlijk was de ingebruikname van het chloorvrije zwembad het ultieme doel, maar we willen het alternatieve desinfectiesysteem verder doorontwikkelen en blijven het dus voorlopig monitoren om het zo nog aantrekkelijker te maken voor de branche en de zwemfans.”

Meer lezen over het ClearPool Concept? Lees het uitgebreide verhaal in de volgende ZwembadBranche die half april in de bus ligt.